Deze witte kool heb ik pas geoogst uit mijn volkstuin in een tijd van extreme droogte.
Ik heb de kool geen water gegeven. Veel planten kunnen goed een periode van droogte overleven en blijven door groeien omdat ze juist in droge periodes op zoek gaan naar water door hun wortels nog dieper te laten groeien.
Bomen die regelmatig droge periodes mee maken ontwikkelen een veel krachtiger wortel stelsel zodat ze tijdens stormen veel minder snel omvallen.
Zo is het ook in ons geestelijk leven. Geestelijk droge en dorre periodes en het doorstaan van moeilijkheden hoeft ons niet zwak te maken maar kan ons juist sterker maken als we hier samen met God doorheen gaan en onze wortels dieper uitslaan in Hem.
Het zijn juist moeilijkheden waardoor we intenser God gaan zoeken omdat we het zelf niet meer kunnen.

Als mensheid gaan we nu door een dorre en zware periode. We beseffen dat we het niet alleen kunnen en beseffen dat we goddelijke hulp nodig hebben. En dat is precies waar God op zit te wachten om te kunnen werken en Zijn plan uit te voeren.

Maar zo werkt het ook in ons persoonlijk leven. Als alles goed gaat hebben we God niet zo nodig. Maar als alle zekerheden weg vallen dan vluchten we tot God en dan blijkt Hij zoveel groter dan we ooit hebben ervaren. Daarom laat God dingen toe. Niet omdat Hij het zo leuk vindt om ons in problemen te brengen maar omdat Hij van ons houdt en niet wil dat onze ziel en geest verloren gaan terwijl ons vlees zich verrijkt aan aards genot ten koste van onze relatie met God.

Droge en dorre periodes zijn een geestelijke wake-up call om ons terug te laten keren tot de Bron.

Als we bereid zijn alle omstandigheden in dankbaarheid te omarmen als een leerschool, zullen we in alles sterker worden.
Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is maar het vertrouwen dat God ons er doorheen leidt en dat we er sterker uit zullen komen is een enorme troost.

Jeremia 17:8 Hij lijkt op een boom die langs het water is geplant. Zijn wortels groeien tot aan de beek. Hij merkt de hitte niet eens. Zijn bladeren blijven altijd fris en groen. Als er een jaar geen regen valt, maakt hij zich geen zorgen. Er groeien altijd vruchten aan hem.

Jac 1: 2 Wees blij, broeders en zusters, als je geloof door allerlei moeilijkheden op de proef wordt gesteld. 3 Want daardoor zul je leren geduld te hebben. 4 Zo zal je geloof sterker worden en zul je een volwassen geloof krijgen.

Efeziƫrs 5:20 Dank vooral aldoor God de Vader voor alles, door onze Heer Jezus Christus.