De natuur is de ideale plek om God te ontmoeten en te ervaren. Zeker in deze tijd van sociale afstand is het ervaren en beleven van Gods aanwezigheid in de schepping een welkom geschenk. We mogen God ontmoeten via onze zintuigen in de schepping. God zelf heeft de schepping gemaakt en is zichtbaar en beleefbaar in elk onderdeel van Zijn schepping.

Ik kan intens genieten en God ontmoeten in de schoonheid van de natuur. De Schepper en ik hebben een speciale band. Ik voel dat God geniet als ik Zijn schepping bewonder en intens genietend vol bewondering en ontzag geniet van Zijn schepsels. Of het nu gaat om een mooi bloemetje, insect, speciaal gevormde boom of een zwaan met jongen. Ik kan overal God in ontmoeten.

Nu is het zo dat ik als hobby natuurfotografie heb. Daardoor kijk ik anders dan de meeste mensen. Ik zoek steeds naar mooie plaatjes. Via fotografie kun je de natuur zo in beeld brengen en haar schoonheid uitlichten waar mensen normaal aan voorbij lopen.
Ik ervaar veel geschenken van God. God laat mij dingen zien die je normaal niet vaak ziet en die ik vervolgens ook nog eens mag fotograferen of zelfs filmen. Daar geniet ik zo van. Het zijn helemaal geen speciale dingen maar juist de dagelijkse eenvoud gezien vanuit Gods ogen.

De zwaan in dit filmpje volgde ik al weken vanaf de eerste paar eieren in het nest. Ik hoopte dat ik een paar leuke foto’s zou kunnen maken vlak nadat de jongen zijn uitgekomen. God zag mijn verlangen en liet mij precies langsgaan toen de jongen aan het uitkomen waren. En niet alleen dat. Hij liet de zwaan ook even zijn vleugels omhoog doen met het zonlicht precies aan de goede kant. Zo kun je genieten van deze bijzondere beelden van de net uitgekomen jongen onder de vleugels van de zwaan.

Het filmpje van de ree heeft weer een ander verhaal. Ik was heel vroeg opgestaan voor zonsopgang om in het bos de zonsopgang te beleven. Het is dan altijd zo’n bijzondere sfeer met het intense vogelgezang. Ik stond voor een groot stuk grasland in de hoop een of meerdere ree├źn te zien. Helaas was er geen zichtbaar. Ineens kreeg ik de ingeving achterom te kijken. En daar stond op 20 meter afstand heel rustig een ree te grazen. Ik stond heel stil met mijn camera en had alle tijd deze ree te filmen en te fotograferen. Een heel bijzondere ervaren. Ook weer een geschenk van God.

Het genieten is vaak gewoon heel dichtbij. Tijdens mijn lunchpauze heb ik dit prachtig filmpje opgenomen van de kleine karekiet. Deze zat fluitend in het riet vlakbij mijn praktijkruimte. Ik had al eerder een poos stilgestaan om te genieten van haar zang. Nu zat het vogeltje duidelijk zichtbaar voor mij te zingen zodat ik de kans had er een filmpje van te maken.

Zo kan ik nog wel uren doorgaan met mijn ervaringen delen maar deze zijn van de afgelopen paar weken om even een indruk te geven hoe ik de natuur ervaar en daarin Gods liefde en aanwezigheid voel. Want al deze ervaringen beleef ik als een rechtstreeks geschenk van God. Heel letterlijk. Ik geloof dat God hand er in is dat ik dit mag zien en filmen. God geniet mee.

Ik ben daarin aanwezig samen met God. Geen mystieke ervaren maar gewoon genieten van Zijn kunstwerken samen met de Schepper. Ik ben zo trots op mijn Schepper.

Je hoeft helemaal niet ver de deur uit te gaan of heel ver te reizen om God te ontmoeten in de natuur. De foto van dit madeliefje met waterdruppel heb ik gewoon genomen in het gras van mijn volkstuin. Als je ogen open gaan kun je overal God ontmoeten.

En dat heb ik het nog niet gehad over de geuren, de kleuren, de geluiden, het voelen en ervaren van de wind, de zon, de sterren, de smaak van verse vruchten zo uit de natuur. enz enz. Als jij je hierin bewust laat meevoeren in de schoonheid van de schepping kun je intimiteit met God ervaren in het beleven van de natuur.

Soms kan de schoonheid van de schepping me zo overweldigen en al mijn zintuigen prikkelen dat het heel mijn wezen vult met Gods liefde.

Ik nodig je uit deze tijd van verstilling en rust extra om je heen te kijken en bewust te zijn van Gods schoonheid in de schepping. Laat je verrassen en ontmoet je Schepper en beleef intimiteit met God via je zintuigen.