Iedereen heeft wel meerdere emotionele triggers.
Een trigger is een mechanisme die een proces op gang zet.
Bij een emotionele trigger gaat het om een gebeurtenis die een oude pijn aan zet waardoor we veel heftiger reageren op een situatie dan de situatie zelf zou rechtvaardigen.
Binnen relatie kan dat voor heftige verstoringen zorgen omdat de ene trigger vaak weer een trigger bij de ander raakt waardoor een eenvoudig misverstand kan leiden tot een heftige ruzie.

Daarom is het belangrijk om af te rekenen met je emotionele triggers in je leven.
De eerste stap om af te rekenen met een emotionele trigger is om deze eerlijk onder ogen te zien.
Dat is vaak al moeilijk omdat de trigger en juist is om ons af te schermen tegen pijn.
We projecteren liever onze pijn op de ander dan dat we deze moeten aan kijken.

Een emotionele trigger kun je herkennen aan een overdreven emotionele reactie op een gebeurtenis. Het uit zich vaak in boosheid, woede of agressie. Maar een trigger kan zich ook uiten in angst, terugtrekken of bevriezen.

Op het moment zelf kun je er niks aan doen. Het is een mechanisme wat buiten je bewustzijn om gaat. Je kunt triggers ook niet overwinnen door discipline of een besluit te nemen niet meer zo te reageren.
Je kunt een trigger alleen overwinnen door de trigger aan te kijken en te bevragen.
Waar komt de trigger vandaan?
Waarom reageer ik zo?
Wat word er ten diepste in mij geraakt?
Als je hier samen met Jezus naar toe gaat kom je uit op een laag van diepe pijn. Vaak een gebeurtenis in het verleden die niet verwerkt is.
Bijvoorbeeld:
Je partner of je baas zegt dat je iets beter anders kunt doen.
Je voelt dit als diepe afwijzing omdat je het bij je vader nooit goed kon doen.
Je kunt niet meer luisteren naar wat je partner of baas bedoeld omdat je alleen nog maar pijn voelt.

Zo zijn er oneindig veel verschillende soorten triggers. Er bestaan ook positieve triggers die je helpen waakzaam te zijn in gevaar. Maar ik heb het over mechanismes die ons belemmeren in ons leven en soms heel destructief kunnen zijn vooral binnen relaties.

Er zijn ook triggers die ons kunnen brengen in een herbeleving van een onverwerkte trauma in ons leven. Bij zo’n trigger gaat heel ons lichaam áán staan zonder dat je daar controle over hebt.
Soms heb je niet eens door wat de trigger is maar voel je jezelf ineens vreselijk zonder aanwijsbare redenen.
Een trigger kan namelijk alles zijn en werkt via je onderbewustzijn. Het kan een kleur, een geur, een voorwerp, een geluid of een sfeer zijn waardoor ons onderbewustzijn áán gaat in een herbeleving.

Triggers kunnen je enorm belemmeren en zijn soms behoorlijk destructief binnen relaties maar ook voor je eigen ontwikkeling.

Ik nodig je uit om serieus te zoeken naar heling van je triggers. In eerste instantie voor jezelf maar ook voor mensen in je omgeving die hier last van kunnen hebben.

Vaak zijn triggers relatief eenvoudig op te lossen als je bereid bent samen met Jezus naar binnen te gaan naar de werkelijke reden van je overdreven reactie.
Als je daar eenmaal bent kun je Jezus uitnodigen daar je diepste pijn te helen.
Dat moet je doen vanuit de emotionele laag. Dus je pijn zelf bij Jezus brengen.

Ik heb een video cursus gemaakt om je hier bij te helpen.

Je kunt ook contact met me opnemen voor een persoonlijk consult.