Als je bereid bent tot innerlijk onderzoek en verandering dan is iedere teleurstelling en elk falen in je leven een geschenk om te groeien.
Als mens hebben we de neiging om teleurstelling en falen zo snel mogelijk uit de weg te ruimen en weg te stoppen. We doen dat door anderen de schuld te geven of door de teleurstelling zo snel mogelijk te vergeten en te negeren en door te gaan.
In beide gevallen vindt er geen groei plaats maar bouwen we een spanning op in onszelf.
De enige manier om te groeien door teleurstelling en falen is door goed te kijken naar wat er gebeurt en de ervaring te omarmen als een les om te groeien.
Ook als je niks aan de situatie kunt doen kun je nog groeien door anders met de situatie om te leren gaan.
Dat is de moeilijkste weg die er is. Want naar binnen kijken betekent je tekort en je pijn onder ogen zien en bereid zijn om fouten te erkennen en te veranderen. Gelukkig hoeven we dat niet alleen te doen. Jezus is er voor ons om ons daarin te begeleiden.
Niks gebeurt toevallig. In teleurstelling en in falen zit altijd een les verscholen. Als we die les uit de weg gaan zal die les zich steeds blijven herhalen in ons leven. Als we de les omarmen en er naar durven te kijken zal de situatie zich buigen tot zegen.
Het leven gaat niet om uiterlijk succes maar om innerlijke groei.
We kunnen alleen groeien als we ook bereid zijn om fouten te maken en van onze fouten te leren.
Teleurgesteld worden in mensen betekent dat je leeft met verkeerde verwachtingen. Die moeten bijgesteld worden.
Als je bang bent om fouten te maken en teleurgesteld te worden zul je niet meer groeien.
Teleurstelling laat een verkeerde verwachting zien. Als we ons vertrouwen op God stellen zullen we niet teleurgesteld worden. Wel als we God voorschrijven wat Hij moet doen. Maar dan vertrouwen we Hem niet. Dan controleren we God.
Als we ons leven in Gods handen toevertrouwen gaan we in de flow en is er geen teleurstelling meer omdat we geen verkeerde verwachtingen hebben.
Als we ons verootmoedigen en onze pijnen, teleurstelling en falen omarmen als een leerschool, zullen we krachtig groeien en kan Gods liefde gaan stromen.
Dat is niet zo eenvoudig. Het is vaak een heel proces om echt los te laten en God te vertrouwen. Maar we hebben geen keus.
Als we in ons falen en teleurstelling blijven hangen of deze verdringen zal het ons blijven achtervolgen en vroeg of laat inhalen.
Zorg daarom dat je je teleurstelling samen met God verwerkt en een plek geeft en er een rijker en wijzer en mooier mens van wordt.
Dan kun je andere helpen vanuit zachtheid en liefde, wetende dat het leven niet altijd gaat zoals we willen maar nooit uit de hand loopt bij God. Niet uiterlijke omstandigheden maar de wijze waarop je reageert op datgene wat je meemaakt bepaalt je geestelijke groei.