Een trauma in je leven kun je buigen naar een leerschool om te groeien en jezelf opnieuw uit te vinden.

Als je een trauma hebt te verwerken in je leven kun je op twee manieren reageren.
Je kunt je als slachtoffer gaan gedragen en alles en iedereen de schuld geven. Dat is vaak onze eerste reactie na een trauma.
Als je je teen aan een stoel stoot heeft in eerste instantie de stoel het gedaan of de persoon die de stoel daar heeft neergezet. Sommige mensen blijven daar in hangen. De volgende keer stoten ze gewoon opnieuw hun teen. Je kunt beter de situatie overzien en er van leren.
Maar als slachtoffer zit je in een negatieve passieve rol en trek je aandacht naar je toe die je op termijn niet gaat helpen.

Een betere manier om met trauma om te gaan is om deze volledig te erkennen en te omarmen in je leven en het trauma aan te durven kijken als krachtig leermoment in je leven. Het is wat het is. Je keert het niet meer om. Het is nu onderdeel van je leven en het is nu zaak er het beste van te maken.
Een trauma brengt heel veel processen in ons naar boven waardoor we, als we daar met God goed doorheen gaan, enorm kunnen groeien en op termijn anderen kunnen helpen door de lessen die wij geleerd hebben in het proces van verwerken.
Maar ook tijdens de verwerking kun je al door je juiste houding anderen bemoedigen en inspireren die hetzelfde doormaken.
Het is een keuze om van je trauma een leerschool te maken.
Je kunt het trauma niet verstoppen. Het is er dus je kunt het maar beter aanvaarden en omarmen en van daaruit gaan bouwen aan een nieuwe, andere toekomst.
Geef jezelf hoop en kies ervoor hier sterker uit te komen dan ooit tevoren. Dat wil niet zeggen dat je geen beperking er aan overhoud. Maar dat je geestelijk sterker zult zijn dan ooit. Uiteindelijk gaat ons leven op aarde over geestelijke groei. Groeien we van hetgeen we mee maken. Dat is een keuze!
Je wordt een ervaringsdeskundige en kunt anderen helpen en motiveren.

Denk aan een knotwilg.

Een knotwilg wordt in zijn kracht afgekapt. Alles wat vol leven zat wordt afgezaagd en er blijft slechts een kale stomp over. Zo kunnen we ons ook voelen na een trauma. Alle dromen zijn kapot. Het leven is eruit. In de kracht van je leven is het leven je ontnomen.
Maar een knotwilg geeft niet op. Zijn wortels staan nog in de grond. In het voorjaar gaat hij gewoon opnieuw beginnen en met grote kracht groeien de takken en nieuw leven aan de boom daar waar hij is afgekapt.

Je hoeft het niet alleen te doen.
God is met je. Hij is je levenskracht. Zijn levenskracht in jou is niet kapot door het trauma. Ook al lijkt dat zo. Juist als wij ons heel zwak voelen zul je Gods trouw, kracht en liefde meer dan ooit gaan ervaren.
Ik nodig je uit je slachtoffer rol los te laten. Hoe fijn en vertrouwt dat soms ook voelt. Wellicht ben je zo gewend om je trauma te misbruiken om aandacht te krijgen of dingen niet te hoeven doen. Maar als jij je trauma echt omarmt zul je het verschil gaan voelen tussen goed voor jezelf zorgen en doorslaan naar je wentelen in zelfmedelijden.
Kies ervoor om te groeien dwars door je trauma heen en net als de knotwilg opnieuw uit te durven lopen met fris groen.

2 Corinthiërs 12:9  Maar Hij zei tegen mij: “Je hebt genoeg aan mijn liefdevolle goedheid. Want mijn kracht kan pas helemaal zichtbaar worden als jij zelf zwak bent.”
Romeinen 8:28  We weten dat God alles ten goede zal gebruiken voor de mensen die van Hem houden en die Hij volgens zijn plan geroepen heeft [om bij Hem te horen].
Jesaja 57:15  Dit zegt hij die hoog is en verheven, die troont in eeuwigheid-heilig is zijn naam: In hoogheid en heiligheid zal ik tronen met hen die verslagen en onaanzienlijk zijn, opdat de onaanzienlijke geest herleeft, opdat het verslagen hart tot leven komt.

 

Heb je wat ondersteuning nodig in dit proces?
Neem gerust contact met me op. Zonder oordeel kijk ik met je mee hoe je trauma samen met God te transformeren naar kracht.