Jarenlang werk ik met veel plezier in mijn eigen volktuin en kweek mijn eigen groenten.
Ook nu ben ik weer druk met zaaien en voorkweken om als het wat warmer wordt de plantjes in de tuin te zetten of in de koude kas verder op te kweken. (tomaten en komkommers en pepers.)

Als gevoelig persoon begrijp ik heel goed dat steeds meer mensen besluiten om uitsluitend vegetarisch te eten.
Het gaat er verschrikkelijk aan toe in de vlees industrie. Het leed en het lijden van de dieren is bijna niet voor te stellen. Als je daar bij stil gaat staan kan ik me voorstellen dat je geen vlees meer wilt eten.
Toch wil ik je ook een andere kant laten zien om een evenwichtige keuze te maken.
Als mensheid zijn we ver afgeweken van het leven zoals God dat bedoeld heeft.
We zijn de verbinding met onszelf, onze naaste en de natuur kwijt geraakt door God te verlaten.

Hierdoor is alles uit balans geraakt. De mens wil alles controleren en manipuleren ten gunste van zichzelf. De mens raakt steeds verder de weg kwijt en dat is ook terug te zien in de voedingsindustrie.
Los van de vraag of dieren bedoeld zijn voor consumptie, kan iedereen begrijpen dat de wijze waarop we nu met dieren omgaan niks met respect en liefde voor de natuur te maken heeft.

Waar vegetariërs echter vaak niet stil bij staan is dat hetzelfde geldt voor ons plantaardig voedsel.
Ook planten worden op grote schaal onverantwoord gekweekt met roofbouw en gebruik van genetische manipulatie en bestrijdingsmiddelen.
En waar ook niet bij stil wordt gestaan door de meeste vegetariërs is dat planten ook levende wezens zijn.
Planten hebben dezelfde eigenschappen als dieren.
Ze reageren op liefde, op muziek. Ze kunnen met elkaar en met andere communiceren. Ze hebben zeer gevoelige zintuigen en kunnen meer waarnemen dan de meeste dieren. Planten reageren op emoties en pijn en maken geluid.
Planten stralen levensenergie uit en kunnen liefde geven en mensen een goed gevoel geven.
Er zijn mensen die beweren dat bomen en bossen een bewustzijn hebben.

Er is eigenlijk niet zoveel onderscheid tussen planten en dieren. Het grootste verschil is dat alles bij planten trager gaat waardoor je emotioneel minder geraakt wordt door planten als door dieren.

Maar ten diepste geloof ik dat het niet zozeer er om gaat of we vlees, groente of fruit eten maar of we respectvol en met liefde omgaan met de natuur waar we gebruik van mogen maken.
Zelf maak ik met mate gebruik van vlees en dierlijke producten maar doe dat wel heel bewust.
We kopen zoveel mogelijk biologisch. Van dieren die een goed leven hebben gehad.
Planten en dieren moeten met liefde en respect behandeld worden.
We moeten als mensheid weer terug keren naar God en in een liefdevolle verbinding met de natuur gaan leven.
We leren in liefde samen te werken met de natuur in plaats van haar vernietigen voor eigen gewin.

God heeft zoveel wijsheid in de natuur gelegd. Als we ons openen voor deze wijsheid zal de natuur ons tot grote zegen zijn.
Omdat we al zo lang en grootschalig de natuur misbruiken zal zij zich in toenemende mate tegen ons gaan keren totdat wij ons als mensheid bekeren en terug keren tot God.

Wat wij zelf kunnen doen is zoveel mogelijk bewust (onbewerkt) eten inkopen zo rechtstreeks mogelijk bij de boer en het liefst biologisch en zoveel mogelijk lokaal om transport kosten en vervuiling tegen te gaan. (opslag, vervoerskosten, middelen om voedsel lang houdbaar te maken voor vervoer enz.)

Ik adviseer ook om zelf groente te kweken. Al is het op je vensterbank wat kruiden. Dit om dichter tot de natuur te komen en je bewust te worden van de processen zoals God die ons gegeven heeft van zaaien, liefdevolle zorg en oogsten.

Op die manier zorg je niet alleen goed voor je eigen lichaam maar stimuleer je ook de juiste productie processen en investeren we met elkaar in een mooie nieuwe wereld waarin we leven in verbinding met God en liefde met elkaar en in liefdevolle samenwerking met Gods schepping met dieren en planten.
Als iedereen dit gaat doen zal de voedingsindustrie zich gedwongen moeten gaan aanpassen omdat er geen vraag meer is naar onverantwoord voedsel.

Er is genoeg kennis en techniek en de aarde is rijk genoeg om de hele mensheid te voorzien van gezond voedsel op een verantwoorde en respectvolle wijze in samenwerking met de natuur verworven.
Denk aan permacultuur, voedselbossen enz.

Verander de wereld, begin bij jezelf. Eet bewust.

(hier onder mijn eerste oogst dit jaar: rucola, radijs en rabarber)