verlangen-naar-echtheid-1Sinds mijn burn-out, nu ongeveer 14 jaar geleden heb ik een diep verlangen naar echtheid. Het is zo vermoeiend om iemand anders te zijn, te voldoen aan maatstaven van anderen, een goed christen proberen te zijn en je zo te gedragen dan andere mensen denken dat je dat bent.
Je kunt ook jezelf een maatstaf opleggen waar je aan moet voldoen om tevreden te zijn met jezelf. Dat betekent gelijk dat je dus niet tevreden bent met wie je nu bent.
Ik ben jaren actief geweest in de kerk en de laatste jaren voor mijn burn-out als full time voorganger. Ik dacht dat ik het aardig deed en voor de buitenwereld was dat ook zo. Wat ik echter niet door had is dat ik niet echt was. Ik had een masker op waar ik zelf ook in ging geloven. Dat gaat goed als er niks in je leven gebeurt waardoor dat masker gaat scheuren. Maar dat gebeurde wel bij mij. Er kwamen dingen op mijn pad die ik niet meer aankon. Die ik niet in de hand had. Die groter waren dan ik was. Ik kon mijn zelf gecreƫerd koninkrijk niet langer meer in stand houden en viel van mijn voetstuk af. Toen mijn masker afviel en ik niet meer voldeed aan de maatstaf van mijn omgeving kwam ik in een burn-out. Mensen verdwenen uit mijn leven. Ze hielden van mij vanwege dat masker. Nu ik dat masker niet langer kon dragen viel ik tegen. Dat kan ik ze niet kwalijk nemen. ze hadden mijn echte zelf nooit gezien.
Gelukkig was God niet zo. Hij schrok helemaal niet van mijn echte zelf. Ik mocht leren dat ik geliefd ben om mijn echte zelf en niet om mijn gemaakte zelf. Ik mocht van mezelf leren houden om wie ik ben. Met al mijn fouten en tekorten.
De Heilige Geest zoekt geen heilige mensen die alles goed kunnen. De Heilige Geest zoekt mensen die verlangen naar echtheid en die beseffen dat ze Hulp nodig hebben.
Toen ik leerde ook mijn zwakheid, mijn beperkingen en falen te aanvaarden kwam er meer ontspanning in mijn leven en leerde ik God en mezelf kennen op een diepere manier. Ik hoef het allemaal niet meer zelf te doen en mag fouten maken. Ik hoef geen masker meer op te zetten en mensen mogen zien dat ik ook niet volmaakt ben.
God wil graag dat jij jezelf bent. Daar heeft Hij je voor gemaakt. Als Hij een ander had gewild had Hij je wel anders gemaakt.
Zet je masker af en durf jezelf te zijn. Leer jezelf te aanvaarden en lief te hebben met je fouten en falen. Er zullen wellicht mensen uit je leven verdwijnen maar dat waren geen echte vriendschappen. Vanuit echtheid kunnen er ook diepere verbindingen ontstaan met God, jezelf en anderen. Je kunt van jezelf geen beter mens maken door je in te spannen. Je wordt een beter mens door je maskers af te leggen en Gods Liefde je leven binnen te laten stromen. Gods Liefde verandert je van binnenuit. Door verbrokenheid heen. Door overgave. Door te erkennen dat je het zelf niet kunt en God toe te staan je leven te veranderen van binnenuit. Nodig Jezus uit in je leven om met Zijn Heilige Geest in je te komen wonen en dat werk in jou te doen wat je zelf niet kunt.
Houd op om jezelf en je omgeving voor de gek te houden. Wees jezelf, weer eerlijk en transparant en laat God het werk in je doen wat je zelf niet kunt. Aanvaard ook het lichaam wat je van God hebt ontvangen zoals het is. Wees dankbaar en laat liefde in je lichaam stromen. Dat helpt in genezing. Wees een vriend van jezelf en stop met jezelf afkeuren, veroordelen, haten en beschuldigen.
Je bent mooi en geliefd en helemaal oke zoals je bent. Vanuit die diepe aanvaarding gaat God Zijn werk doen.